http://metropolism.com/reviews/3-x-zomer-in-amsterdam/

Ellen de Bruijne Projects

Summer program: Rune Peitersen and others
Summer paintings II: Gerard Kodde

16 juli – 20 augustus

Gerard Kodde

Rune Peitersen

In de expositieruimte van Ellen de Bruijne Projects hangen Rune Peitersens gemanipuleerde foto’s. Peitersen bewerkte talloze grote en kleine foto’s vanuit de vraag: Wat zien we? Uit de foto’s spreekt een grote creativiteit: op de donkere, vage achtergrond (een veld met bomen, flatgebouwen) verschijnt een netwerk van witte lijnen en kleine bolletjes. Op andere foto’s zijn composities gemaakt van verkleinde afbeeldingen, soms in de vorm van druppels. Peitersen maakte ook drie video’s, waarin dezelfde beelden op verschillende manieren worden vertoond: vertraagd, in kleine, verspringende blokjes en in een klein rondje in het midden van het scherm.

De Summer paintings van Gerard Kodde, eveneens te zien bij Ellen de Bruijne, vormen hiermee een groot contrast. Het is slechts een deel van de hele serie schilderijtjes van 40 x 40 cm die Kodde de afgelopen acht jaar maakte. De schilderijtjes zijn gemaakt in dezelfde stijl – kleurige collages van teksten, illustraties en afbeeldingen – maar verschillen qua elementen en composities. Op deze manier wil Kodde laten zien hoe je met behulp van de verbeelding oneindige mogelijkheden met hetzelfde materiaal kunt creëren.

Rune Peitersen