27 september t/m 26 oktober

Deze tentoonstelling legt de nadruk op de relaties tussen de beschouwer en het kunstwerk en daarmee indirect ook op de relatie tussen beschouwer en kunstenaar. Hoe nemen wij kunstwerken waar en waar maken zij ons bewust van? Wat is het verschil tussen Kijken en Zien, Kijken en Beleven, Kijken en Weten? Welke relaties ontstaan er tussen Subject en Object.

De curatoren Rob Bouwman en Willemijn Faber brachten kunstenaars bijeen die met hun werk ingaan op deze vraag.

Kunstenaars: Hsien-Yu Cheng(TWN), Miná Minov(BGR), Rune Peitersen(DK), Daniël Valentim(BRA) en Marcel de Vries (NL)

Het werk van Hsien-Yu Cheng manipuleert de toeschouwer en betrekt hem, gewild of ongewild in het werk.

In de installatie ‘Moved by the Artist’ van Mina Minov, wordt de toeschouwer letterlijk door de kunstenaar geraakt en in beweging gebracht. Ook in zijn andere werk worden de clichés waarin we over kunst praten ontregelt. Naast 2 installaties toont de expositie ook enkele van zijn video’s.

Het werk van Rune Peitersen roept vele vragen op over het kijken naar en de omgang met beelden. Vanuit zijn kernvraag What do we see, when we look at something, maakt hij foto’s en films vanuit een deels wetenschappelijke benadering van de waarneming. In de serie ‘Observer Effect’ maakt Rune Peitersen gebruik van eyetracking om de foveal vision van de ogen in beeld te brengen. Zijn de beelden alleen een uitkomst van prikkels die de meetapparatuur registreert of is er meer wat beschouwers graag willen geloven?

De installatie van Marcel de Vries is ontstaan na een jaar intensief onderzoek in Rusland. Hierin heeft hij zich voornamelijk gericht op geluidsexperimenten en het gebruik van technologie tijdens de industrialisatie in het voormalige Sovjet-Unie. Er is een brommend geluid te horen dat als het ware de ruimte vult. Aan dit geluid is niet te ontkomen; het wordt onderdeel van een totaalervaring die op een plezierige of vervelende manier bezit neemt van de beschouwer.

Daniël Valentim toont een drietal films van zijn performances. Het publiek is een belangrijke factor in zijn werk. Twee van zijn films zullen ’s avonds na sluitingstijd via de ramen van De Vishal op de Grote Markt te zien zijn. Hiermee wordt AS ART AS CAN BE een totaalervaring los van tijd en ruimte.

Rune Peitersen