“…The first series of photographs entitled Homunculus (2009) was Peitersen’s first step in working with the visual results. Here, the green-gray images of the scenes recorded while wearing Mobile Eye are overlapped by an image of the all-observing eye. In naming his first series “Homunculus” – a term used in scientific research to designate “the little man inside the brain” – we can read Peitersen’s desire not to stop at that point of investigation, seduced by the hallucinatory nature of the images. Instead, he had decided to continue further with questioning the contemporary definitions of how this little man sees and how this interpretation is shaped by the culture…”

Vesna Madzoski, “Black Hole of Vision: On Rune Peitersen’s Saccadic Sightings”, Rhizome.org

HOMUNCULUS (2009)
De eerste serie uit het project Saccadic Sightings is een serie foto’s van 30 bij 40 centimeter groot. Elke foto is op dezelfde manier opgebouwd maar met een ander tafereel. Een oogbol is glazig weergegeven en lijkt zo transparant en fragiel zoals echte ogen zijn. Door de prominente plek van de iris en de pupil in de foto vraagt je je af of jij degene bent die observeert, of juist geobserveerd wordt.
In iedere foto ligt er een andere scène achter het oog. Soms abstract, soms herkenbaar als de kranen van een bouwplaats of de bomen in een park. Doordat Rune Peitersen twee filters over elkaar projecteert, voelt het alsof we kijken naar de wereld die zich als het ware achter de pupil bevindt.
We zijn getuige van het beeld in het hoofd van de kunstenaar. Het werk heeft betrekking op wanneer men fantaseert, of wanneer men zich iets indenkt. Want wie of wat ‘ziet’ het beeld dat zich in ons hoofd bevindt? Is er iets aanwezig dat onze imaginaire beel-den observeert? Deze vraagstukken, bekend als het ‘homunculus probleem’, zijn door Rune Peitersen getransformeerd in deze fotografische serie.

Britte Sloothaak 2010

 

 

Rune Peitersen