PERSBERICHT
Den Haag, 16 januari 2007

PERIPHERAL PANORAMA – EEN SITE SPECIFIC INSTALLATIE IN ZAAL 5 / FILMHUIS DEN HAAG

Van donderdag 1 tot en met zaterdag 31 maart 2007 is in ZAAL 5 / Filmhuis Den Haag de site specific installatie PERIPHERAL PANORAMA van Rune Peitersen te zien. Peitersen is één van de twee winnaars van de WORKSPACE projectprijsvraag die ZAAL 5 jaarlijks uitschrijft om de ontwikkeling van nieuwe vormen van videokunst te stimuleren. Met het gewonnen geldbedrag realiseert Peitersen het werk speciaal voor ZAAL 5.

Een wandeling maken in Nederland is een confrontatie een overdaad aan visuele details en eisen. De hedendaagse maatschappij vraagt veel van onze oplettendheid. Als gebruikers wennen wij steeds meer aan het feit dat we onze concentratie dienen te verdelen.
Peripheral Panorama van Rune Peitersen bootst een wandeling na waarbij het zicht recht vóór de toeschouwer ontnomen wordt en enkel een onscherpe blik van opzij rest. Door middel van suggestie en beweging wordt een realiteit geschapen waarin men niet alleen bewust nadenkt over de locatie, maar men ook inzicht krijgt in hoeverre visuele randverschijnselen de locatie bepalen.

Dat de wandeling in Peripheral Panorama in Scheveningen plaatsvindt, is geen toeval. Precies 125 jaar geleden voltooide Mesdag zijn panorama. In Mesdags meesterwerk zijn de details bedoeld om een realiteit na te bootsen. Peripheral Panorama biedt de toeschouwer de mogelijk de realiteit zelf in te vullen.

Huib Haye van der Werf

 

Rune Peitersen