Werktitel is een podcast over hoe mensen in de kunst werken. Alix de Massiac en Zoë Dankert onderzoeken in 2021 hoe werk in de kunst wel en niet is geregeld.

https://www.werktitel.org/

 

AFLEVERING 2: WAT KOMEN JULLIE DOEN?

In 2012 zwaaide Halbe Zijlstra met de bijl en de hamer en de kunstsector moest leren zichzelf te verdedigen. De vraag was: wat komen jullie doen? Die vraag wordt ook gesteld aan de jonge honden op zoek naar een schaarse stoel. Alix en Zoë spreken over de overheid, die zich sinds de jaren tachtig nerveus en gespannen opstelt: weinig vertrouwen maar veel controledrift. Die drift strekt zich uit over de hele Nederlandse maatschappij: van kunstinstelling tot kinderbijslag. We vragen ons af waarom er te veel mensen zijn die dit willen en waar we op kunnen rekenen als het gaat om subsidie, pardon, stimulering van de overheid nu dat een permanent rad van fortuin blijkt te zijn.

met: Annet Zondervan, Herman Tibosch, Imara Limon, Koen Bartijn, Lex ter Braak, Lieneke Hulshof, Lin Houtman, Maaike Lauwaert, Maarten Keune, Mariette Dölle, Matthijs Booij, Roos Gortzak, Rosa Paardenkooper, Rune Peitersen, Sepp Eckenhaussen en Wike Been

AFLEVERING 10: EILANDSCHAPPEN

Precies een jaar na het begin van de gespreksmarathon blikken we in de laatste aflevering terug én vooruit. Op het proces en de ervaringen van enkele luisteraars. We horen hoe weerbarstig de praktijk blijft, ondanks intenties en protocollen. Ook poneren een aantal mensen toekomstscenario’s voor de kunst, waarin arbeidsverhoudingen op de schop gaan. Die plannen zouden de financiële positie van kunstenaars kunnen verbeteren én de machtsverhoudingen laten verschuiven. Linksom of rechtsom, de wereld draait door en dus ook de sector. We hoopten in tien afleveringen het nieuwe werken te vinden of te formuleren, maar bespraken vooral het oude werken. Op naar de toekomst!

met: Annabelle Binnerts, Astrid Schumacher, Emmelie Koster, Gieske Bienert, Jan Jaap Knol, Krista van der Bron, Peter van den Bunder, Rune Peitersen, Ruud Nederveen, Sara Bjarland, Titia Haaxma, Touria Meliani en Vincent van Velsen

Rune Peitersen